Οικολογία (24)
Πετώντας το Μέλλον στα σκουπίδια - έκθεση της Greenpeace
Μπορεί να είναι πια κοινός τόπος ότι για την προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη η μείωση της χρήσης του πλαστικού, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις εναλλακτικές λύσεις που συχνά είναι εξίσου επιβλαβείς και προωθούνται από τα ίδια συμφέροντα, όπως επισημαίνει η Greenpeace
«Σα να στέλνουμε τις μέλισσες σε πόλεμο»: Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από το γάλα αμυγδάλου
Tα τελευταία πέντε χρόνια, η κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου έχει εκτιναχθεί στα ύψη και, μόνο στις ΗΠΑ, η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 250%, σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen.
Με λιγότερες θερμίδες, η εναλλακτική, vegan πρόταση απέναντι στο ζωικό γάλα γεμίζει τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και είναι διαθέσιμη στα μενού των καφετεριών.
Νωρίτερα η απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης
Την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης (μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, δοχεία τροφίμων και ποτών, κύπελλα - ποτήρια, λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση) έως τον Ιούνιο του 2020,
Απαγόρευση εώς το 2021 για τα πλαστικά μιας χρήσης βάζει η Ε.Ε.
Περίπου δέκα κατηγορίες προϊόντων, που περιλαμβάνουν επίσης τα κουβέρ, τα πιάτα ή ακόμη τις βάσεις στήριξης για μπαλόνια θα απαγορευτούν, αν υπάρχουν εναλλακτικές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα, με πλειοψηφία, το τέλος της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης που μολύνουν τους ωκεανούς στην Ε.Έ., ξεκινώντας από το 2021,
Οι χώρες της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης
Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα οι Βρυξέλλες όσον αφορά σχέδιο της ΕΕ για την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια και τα πλαστικά πιάτα.
Σταθερά υψηλή η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκλήρωσε και δημοσιοποίησε την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας για το έτος 2017 σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτυπώνεται στην αντίστοιχη Εθνική Έκθεση αξιολόγησης για το 2017 (http://www.ypeka.gr) που μαζί με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης γνωστοποιήθηκαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Αφρικανική Σκόνη και οι Επιπτώσεις της
Στον παρακάτω σύνδεσμο δίνεται επεξηγηματικό βίντεο που περιγράφει τις επιπτώσεις από την αφρικανική σκόνη.
Με τη μεταφορά σκόνης να είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο και να επηρεάζει σχεδόν το σύνολο της χώρας, καλό είναι οι πολίτες να γνωρίζουν τι ακριβώς θα πρέπει να προσέχουν.
Στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών βρέθηκε πλαστική σακούλα
Στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη μας, στην Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος 10.898 μέτρων, οι επιστήμονες βρήκαν πλαστική σακούλα.
Από τα περίπου 3.500 ανθρωπογενή απορρίμματα που βρέθηκαν στους βυθούς με τη βοήθεια υποθαλάσσιων ρομποτικών οχημάτων, πάνω από το ένα τρίτο ήσαν μακροπλαστικά, δηλαδή ορατά κομμάτια πλαστικού μεγαλύτερα των πέντε χιλιοστών το καθένα. Περίπου το 90% από αυτά προέρχονταν από πλαστικά μιας χρήσης.
Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες μιας χρήσης από 1η Ιανουαρίου 2018
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ 2812 Β) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (180036/952/2017) με την οποία καθορίζονται νέοι κανόνες σχετικά με την διάθεση πλαστικών σακουλών από τα καταστήματα λιανικής προς τον καταναλωτή, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Η απόφαση αυτή είναι για προσαρμογή στην οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις.
Στις φλόγες περιοχές και της Γροιλανδίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
Πυρκαγιές απειλούν περιοχές της Γροιλανδίας όπου τον Ιούλιο καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, μια κατάσταση που ανάγκασε την τοπική αστυνομία να απαγορεύσει την κυκλοφορία σε δύο ζώνες, στα νοτιοδυτικά.
«Λόγω των σημαντικών πυρκαγιών στα δυτικά παράλια, η αστυνομία της Γροιλανδίας αποθαρρύνει την κυκλοφορία -συμπεριλαμβάνονται η πεζοπορία και το κυνήγι- γύρω από το Νασουτόοκ και το Αμιτσορσούακ», ανέφεραν οι αρχές σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Περισσότερα...
Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων
Ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σχηματίσθηκε μετά την αποκόλληση μιας τεράστιας έκτασης πάγου από την Ανταρκτική, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Σουόνσι.
«Το παγόβουνο σχηματίσθηκε ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη, διευκρινίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούσαν την αποκόλληση αυτού του γιγάντιου όγκου από πάγο, που υπολογίζεται πως έχει έκταση σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
44 Γαλαζιες σημαίες για 2017 στην Πελοπόννησο
Με 44 Γαλάζιες σημαίες να κυματίζουν στις ακτές της, η Πελοπόννησος υποδέχεται το φετινό καλοκαίρι.
Πρώτος σε βραβευμένες ακτές στην Πελοπόννησο αναδεικνύεται ο Νομός Λακωνίας με 12 γαλάζιες σημαίες, ακολουθεί ο νομός Ηλείας με 8 γαλάζιες σημαίες, η Κορινθία και η Αχαΐα με 7, η Μεσσηνία με 6, η Αργολίδα με 3 και η Αρκαδία με 1 γαλάζια σημαία.
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι μελέτες φυτοφαρμάκων πρέπει να δημοσιοποιούνται
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφάνθηκε ότι τα εμπιστευτικά εμπορικά δεδομένα δεν αποτελούν ικανή δικαιολογία για την άρνηση αποκάλυψης πληροφοριών σχετικά με τα βιοκτόνα προϊόντα που απελευθερώνονται στον αέρα, το νερό, το έδαφος και τα φυτά.
«Δεν μπορεί να γίνει επίκληση στην εμπιστευτικότητα των εμπορικών και βιομηχανικών πληροφοριών ώστε να αποκλείεται η δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο.
Το θέμα κατέληξε στα δικαστήρια αφού η Greenpeace και οι Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοφάρμακα ζήτησαν από την Κομισιόν πρόσβαση σε έγγραφα που σχετίζονται με την εμπορική έγκριση της γλυφοσάτης, ενός από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στον κόσμο.
#TTIPLEAK: Η διαρροή μεγάλου μέρους του κειμένου της TTIP
Στις 2 Μαϊου το Ολλανδικό γραφείο της Greenpeace έδωσε στο φως της δημοσιότητας τα μυστικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων της TTIP.
Βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.ttip-leaks.org, διαθέσιμα για όλους, και καταδεικνύουν πώς το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων. Η Greenpeace ζητά τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία και την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με την ενημερωμένη συμμετοχή των πολιτών στο επίκεντρο.