Στη Μεσσηνία στην θέση "Ελληνικά" εντοπίστηκε πέρσι το θέατρο της αρχαίας Θουρίας. Στις φετινές ανασκαφές ήρθε στο φώς σημαντικό μέρος του θεάτρου. Η ανασκαφή υπό τη διεύθυνση της ε.τ. εφόρου Αρχαιοτήτων δρ Ξένης Αραπογιάννη, υπό την αιγίδα της "Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας".

 ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ  ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ»
 
Το Σάββατο 5 Αυγούστου μαζί με τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Ειρηνοδικείου, εγκαινιάστηκε και παρουσιάστηκε  στο κοινό και μια μοναδική έκθεση φωτογραφίας, προβάλλοντας τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν από το διαγωνισμό Φωτογραφίας «Ο Δήμος Μεσσήνης μέσα από το Φακό». Ο διαγωνισμός φωτογραφίας έλαβε χώρα, με διοργάνωση του Δήμου Μεσσήνης και υποστήριξη της ΔΕΥΑΜ, από 01/06/2017 έως 20/07/2017, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 300 φωτογραφίες τις  οποίες έλαβε και αξιολόγησε η εξαμελής κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, χωρίς να γνωρίζει τα ονόματα των «φωτογράφων» . Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νικητών και ακολούθησε η απονομή των επάθλων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού 5 έπαθλα δόθηκαν σε φωτογραφίες μαθητών.

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ : ΚΑΥΚΑΣ ΤΑΣΟΣ –ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ : ΦΟΥΣΙΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΓΕΦΥΡΑ ΝΤΕΜΠΡΙΤΖ - ΣΤΡΕΦΙ
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ : ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ - ΜΑΘΙΑ
 

AnaktoroNestora02 2016

Τον αναβαθμισμένο αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα εγκαινιάζουν την Κυριακή 12 Ιουνίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στον Άνω Εγκλιανό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μετά από 3 χρόνια προσπάθειας πολλών ανθρώπων και υπηρεσιών, το ανάκτορο ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό με νέο στέγαστρο προστασίας και καινοτόμες υποδομές περιήγησης και πληροφόρησης» επισημαίνει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση.
Το Ανάκτορο ή Παλάτι του Νέστορα ήταν διώροφο κτήριο με αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια, λουτρά, φωταγωγούς, χώρους υποδοχής και κεντρικό σύστημα αποχέτευσης. Η ακμή του καλύπτει την περίοδο περίπου από το 1300 π.Χ. έως το 1200 π.Χ.
Το ανακτορικό συγκρότημα που χρησιμοποίησε ο βασιλιάς Νέστωρ, καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά .
Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος είχε κλείσει για ανακαίνιση από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012

voidokilia02

Την ετήσια λίστα του με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς δημοσίευσε ο ιστότοπος Lonely Planet, με την Πελοπόννησο να καταλαμβάνει την κορυφή.

Το Lonely Planet περιγράφει την Πελοπόννησο ως έναν προσιτό οικονομικά τόπο και «μία από τις ξεχασμένες» περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ στέκεται στις πολλές διαφορετικές επιλογές που προσφέρει στους επισκέπτες, συνδυάζοντας την ιστορία με τα όμορφα τοπία.

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016 19:51

Ο ρόλος της Πύλου στο Πελοποννησιακό Πόλεμο

Γράφτηκε από

Το 425 π.Χ., στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο κόλπος της Πύλου, το ιδανικό αυτό φυσικό λιμάνι, βρέθηκε άλλη μια φορά στο προσκήνιο της ιστορίας.

Το έβδομο έτος του πολέμου σαράντα αθηναϊκά πλοία, που περιέπλεαν την Πελοπόννησο εν πλω προς τη Σικελία, αναγκάστηκαν να προσορμιστούν στον κόλπο λόγω τρικυμίας.

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 00:04

15ος Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από

1985-2015: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΔΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟΝ

15ο ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 10 km

Κυριακή, 12 Απριλίου 2015 00:44

Πάσχα στην Καλαμάτα 2015

Γράφτηκε από

Πολύς κόσμος αναμένεται να επισκεφθεί την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές για την περίοδο του Πάσχα. Οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ δύο κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίσουν το λιμάνι της πόλης, ένα τη Μεγάλη Παρασκευή και ένα ανήμερα το Πάσχα, με συνολικό αριθμό επιβατών περί τους 3.000.

Σάββατο, 11 Απριλίου 2015 23:56

23 Απριλίου οι ιπποδρομίες στο Πλατύ

Γράφτηκε από

platu ippikoi agwnes 3Στις 23 Απριλίου 2015, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθούν ιπποδρομίες στο Πλατύ, αμέσως μετά τη λήξη της θρησκευτικής πανήγυρης στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θα έχουν προηγηθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Γεωργίου.
Στις ιπποδρομίες, που θα διεξαχθούν με την ηθική και υλική υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, θα λάβουν μέρος ντόπια άλογα, μιγάδες και καθαρόαιμα ιπποδρόμου. Θα απονεμηθούν στους νικητές κύπελλα, αναμνηστικά μετάλλια και θα δοθούν χρηματικά βραβεία.