Στη Μεσσηνία στην θέση "Ελληνικά" εντοπίστηκε πέρσι το θέατρο της αρχαίας Θουρίας. Στις φετινές ανασκαφές ήρθε στο φώς σημαντικό μέρος του θεάτρου. Η ανασκαφή υπό τη διεύθυνση της ε.τ. εφόρου Αρχαιοτήτων δρ Ξένης Αραπογιάννη, υπό την αιγίδα της "Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας".

 ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ  ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ»
 
Το Σάββατο 5 Αυγούστου μαζί με τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Ειρηνοδικείου, εγκαινιάστηκε και παρουσιάστηκε  στο κοινό και μια μοναδική έκθεση φωτογραφίας, προβάλλοντας τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν από το διαγωνισμό Φωτογραφίας «Ο Δήμος Μεσσήνης μέσα από το Φακό». Ο διαγωνισμός φωτογραφίας έλαβε χώρα, με διοργάνωση του Δήμου Μεσσήνης και υποστήριξη της ΔΕΥΑΜ, από 01/06/2017 έως 20/07/2017, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 300 φωτογραφίες τις  οποίες έλαβε και αξιολόγησε η εξαμελής κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, χωρίς να γνωρίζει τα ονόματα των «φωτογράφων» . Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νικητών και ακολούθησε η απονομή των επάθλων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού 5 έπαθλα δόθηκαν σε φωτογραφίες μαθητών.

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ : ΚΑΥΚΑΣ ΤΑΣΟΣ –ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ : ΦΟΥΣΙΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΓΕΦΥΡΑ ΝΤΕΜΠΡΙΤΖ - ΣΤΡΕΦΙ
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ : ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ - ΜΑΘΙΑ
 

Μουσικές βραδιές και παραδοσιακά πανηγύρια, συναυλίες που ξεχωρίζουν μάς επιφυλάσσει ο Δήμος Μεσσήνης για τον Ιούλιο.

Με σχετικές Αποφάσεις, καθορίσθηκαν η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως ορίζονται από την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, το συντομότερο δυνατό, στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Πληροφορίες δίδονται από τα ΚΕΠ, καθώς και από την Υπηρεσία Μεσσηνίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αθηνών 173, Καλαμάτα, τηλέφωνο 27210 92222.

AnaktoroNestora02 2016

Τον αναβαθμισμένο αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα εγκαινιάζουν την Κυριακή 12 Ιουνίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στον Άνω Εγκλιανό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μετά από 3 χρόνια προσπάθειας πολλών ανθρώπων και υπηρεσιών, το ανάκτορο ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό με νέο στέγαστρο προστασίας και καινοτόμες υποδομές περιήγησης και πληροφόρησης» επισημαίνει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση.
Το Ανάκτορο ή Παλάτι του Νέστορα ήταν διώροφο κτήριο με αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια, λουτρά, φωταγωγούς, χώρους υποδοχής και κεντρικό σύστημα αποχέτευσης. Η ακμή του καλύπτει την περίοδο περίπου από το 1300 π.Χ. έως το 1200 π.Χ.
Το ανακτορικό συγκρότημα που χρησιμοποίησε ο βασιλιάς Νέστωρ, καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά .
Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος είχε κλείσει για ανακαίνιση από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012

voidokilia02

Την ετήσια λίστα του με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς δημοσίευσε ο ιστότοπος Lonely Planet, με την Πελοπόννησο να καταλαμβάνει την κορυφή.

Το Lonely Planet περιγράφει την Πελοπόννησο ως έναν προσιτό οικονομικά τόπο και «μία από τις ξεχασμένες» περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ στέκεται στις πολλές διαφορετικές επιλογές που προσφέρει στους επισκέπτες, συνδυάζοντας την ιστορία με τα όμορφα τοπία.

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 00:23

Δώθηκε στην κυκλοφορία η τοξωτή γέφυρα Τσακώνας

Γράφτηκε από

gefyraTsakonas2016

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας μήκους 390 μέτρων και προϋπολογισμού 22,85 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στα όρια των νομών Μεσσηνίας - Αρκαδίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, με το έργο αυτό ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης-Καλαμάτας.

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016 19:51

Ο ρόλος της Πύλου στο Πελοποννησιακό Πόλεμο

Γράφτηκε από

Το 425 π.Χ., στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο κόλπος της Πύλου, το ιδανικό αυτό φυσικό λιμάνι, βρέθηκε άλλη μια φορά στο προσκήνιο της ιστορίας.

Το έβδομο έτος του πολέμου σαράντα αθηναϊκά πλοία, που περιέπλεαν την Πελοπόννησο εν πλω προς τη Σικελία, αναγκάστηκαν να προσορμιστούν στον κόλπο λόγω τρικυμίας.

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 09:13

μουσικό καλοσωρισμα χορωδιακής μουσικής

Γράφτηκε από

FOenarxi14sXθες το απόγευμα η Καλαμάτα υποδείχθηκε τους 1.500 περίπου φίλους της χορωδιακής μουσικής, μέλη 39 χορωδιών, που συμμετέχουν στο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας 2015. Οι χορωδοί ανήκουν σε 21 ελληνικές χορωδίες, πολλές από τις οποίες Καλαματιανές και σε 18 ξένες, από άλλες 13 χώρες. Το Διαγωνισμό διοργανώνουν, μεταξύ 14 και 18 Οκτωβρίου 2015, ο Δήμος Καλαμάτας και ο πολιτιστικός οργανισμός Interkultur.

Πέντε Φιλαρμονικές, που ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία της πόλης στις 16.30 και συνέκλιναν στην πλατεία 23ης Μαρτίου στις 17.00, συνόδευσαν τις χορωδίες και λάμπρυναν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

14-18 Οκτωβρίου 2015

Ελάτε να «τραγουδήσουμε» ΜΑΖΙ

 

Από 14-18 Οκτωβρίου 2015 θα διεξαχθεί το 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ & Διαγωνισμός Καλαμάτας. Μια διοργάνωση με παγκόσμια εμβέλεια που βάζει την πόλη μας στο χάρτη των μεγαλύτερων ανάλογων εκδηλώσεων, αφού αναμένεται να φιλοξενηθούν δεκάδες χορωδίες από όλες τις ηπείρους, αλλά και αρκετές ελληνικές.