Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 01:06

Lenovo: Εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ για το προεγκατεστημένο adware

Γράφτηκε από

Η Lenovo κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στις ΗΠΑ που είχε καταθέσει αγωγή για το προεγκατεστημένο adware, το Superfist, που υπήρχε στους φορητούς υπολογιστές της Lenovo από τον Σεπτέμβριο του 2014 εώς τον Ιανουάριο του 2015.

Το συγκεκριμένο adware να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό που έκανε είναι να  "εμφυτεύει" διαφημίσεις και sponsored links στα αποτελέσματα αναζήτησης στην μηχανή της Google ή σε ιστοσελίες. Το κυριότερο όμως δεν είναι μόνο το ίδιο το adware που δημιουργεί ζητήματα στην εμπειρία χρήσης π.χ. ορισμένες ιστοσελίδες δεν φορτώνουν σωστά, αλλά όπως αναφέρει ο Mike Shaver, μηχανικός στην Facebook, το συγκεκριμένο adware εγκαθιστά στον υπολογιστή ένα πιστοποιητικό man-in-the-middle που επιτρέπει σε τρίτους να κατασκοπεύουν ασφαλείς ιστοσελίδες που επισκέπτεται ο χρήστης, όπως για παράδειγμα εκείνη της τράπεζας του.

Ο συμβιβασμός δεν έχει κάποιου είδους χρηματικής αποζημίωσεις των χρηστών ή προστίμου αλλά υποχρεώνει την Lenovo από εδώ και στο εξής να ζητά την συγκατάθεση των χρηστών για την εγκατάσταση ανάλογων προγραμμάτων. Επίσης το λογισμικό αυτού του είδους θα επιβλέπεται από εξωτερικούς επιθεωρητές σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα επόμενα 20 χρόνια.