Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 00:30

Η CIA συγκάλυψε την δολοφονία Κένεντι σύμφωνα με απόρρητο έγραφο

Γράφτηκε από

JFKs carTourΠερίπου 52 χρόνια μετά τη δολοφονία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο η μυστική υπηρεσία εμφανίζεται ενημερωμένη για την ύπαρξη μιας αναφοράς που έμεινε καλά φυλαγμένη στα συρτάρια των γραφείων της. Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, ο διευθυντής της υπηρεσίας αποτέλεσε τον εγκέφαλο του σχεδίου συγκάλυψης και με δική του εντολή η συγκεκριμένη αναφορά, που εξετάζεται πλέον λεπτομερώς, εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη.

Η αναφορά του Ντέιβιντ Ρόμπαρτζ, κορυφαίου αμερικανού ιστορικού σε ζητήματα CIA, μπορεί να είδε το φως της δημοσιότητας πριν δυο χρόνια, αλλά ακόμη και το έγκριτο αμερικανικό πολιτικό site POLITICO μόλις πριν λίγες ημέρες την έφερε στο φως.

Η αναφορά του Ρόμπαρτζ στηρίζεται στη μελέτη ενός μέχρι πρότινος απόρρητου εγγράφου που αποχαρακτηρίστηκε το 2013.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ρόμπαρτζ, ο Μακόουν, που διαδέχτηκε τον Αλεν Ντάλες στην ηγεσία της CIA, ήταν ο άνθρωπος-κλειδί μιας «αγαθής συγκάλυψης» (όπως την χαρακτηρίζει) με στόχο να ρίξει «στάχτη στα μάτια» της επιτροπής Γουόρεν και με απώτερο στόχο να κάνει τους μετέχοντες στην επιτροπή να πιστέψουν την, τότε, πιο βολική αλήθεια για όλους: πως ο Όσβαλντ λειτούργησε μόνος του στη δολοφονία του προέδρου, δρώντας σαν «μοναχικός λύκος κι υπό αδιευκρίνιστα κίνητρα».

«Μισόν αιώνα μετά τη δολοφονία του Κένεντι, η CIA παραδέχεται ουσιαστικά αυτό για το οποίο κάποιοι ήταν απολύτως πεπεισμένοι εδώ και δεκαετίες: ότι δηλαδή ο Μακόουν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας συμμετείχαν σε μια απόπειρα απόκρυψης «εμπρηστικών» πληροφοριών από την επιτροπή Γουόρεν [που με εντολή του προέδρου Λίντον Τζόνσον ανέλαβε το 1964 την διερεύνηση της δολοφονίας Κένεντι]», γράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του το POLITICO.

«Για το λόγο αυτό και ο Μακόουν αποφάσισε να δίνει στην επιτροπή Γουόρεν μόνο επιλεκτικές και «παθητικού χαρακτήρα» πληροφορίες», τονίζει το άρθρο.

«Η αναφορά του Ρόμπαρτζ περιέχει κι άλλες πληροφορίες που ο Μακόουν απέκρυψε, όπως λόγου χάρη το ότι η CIA βρισκόταν σε επικοινωνία με τον Όσβαλντ πολύ πριν το 1963 και μάλιστα παρακολουθούσε κρυφά την αλληλογραφία του από τη στιγμή που ο Όσβαλντ αποπειράθηκε να αποστατήσει στην Σοβιετική Ένωση το 1959», συμπληρώνει το POLITICO.

John McCone FormerCIAdirector2015

«Ωστόσο, η πιο σημαντική πληροφορία που ο Μακόουν απέκρυψε από την επιτροπή Γουόρεν ήταν το γεγονός πως από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 η CIA απεργαζόταν, ίσως σε συνεργασία με την Μαφία, ένα σχέδιο δολοφονίας του κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

«Το έγγραφο αυτό που αποχαρακτηρίστηκε το 2013 είναι σημαντικό επειδή λειτουργεί ως μια επίσημη παραδοχή της CIA, μισόν αιώνα μετά από τη δολοφονία του Κένεντι, πως η υπηρεσία ουσιαστικά χειραγώγησε την επιτροπή Γουόρεν. Η συγκάλυψη αυτή, εκ μέρους του Μακόουν, μπορεί να αυτοαποκαλείται ως «αγαθή» από την CIA, αλλά δεν παύει να είναι μια απόπειρα απόκρυψης σημαντικών πληροφοριών από μια επιτροπή που, αν της δινόταν την ευκαιρία, ίσως να μπορούσε να σκάψει πιο βαθιά στην υπόθεση της δολοφονίας του Κένεντι, αποκαλύπτοντας την αλήθεια», γράφει το POLITICO.

Τώρα, όσον αφορά στους λόγους που ο διευθυντής της υπηρεσίας πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, παραμένουν άγνωστοι.

Ο Μακόουν έδρασε από μόνος του ή με εντολές;

Ο Ρόμπαρτζ ισχυρίζεται πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως ίσως και να έδρασε έτσι κατόπιν εντολών από τον ίδιο τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα.

Και δεδομένου πως ο Μακόουν πέθανε το 1991, έχει ήδη πάρει το μυστικό αυτό στον τάφο του.

«Συνεχίζουν, ωστόσο, κι υπάρχουν ακόμη πολλά μυστικά που η CIA δεν θέλει να βγουν στη δημοσιότητα, όπως αποδεικνύεται κι από το γεγονός πως στη δημόσια εκδοχή του απόρρητου εγγράφου υπάρχουν τουλάχιστον 15 σημεία του με ονόματα και γεγονότα που έχουν σβηστεί προσεκτικά από την ίδια την CIA προκειμένου να μην είναι ευδιάκριτα», καταλήγει με νόημα το άρθρο του POLITICO.