Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 18:22

FairBnB, η απάντηση ακτιβιστών στο AirBnB Κύριο

Γράφτηκε από

Οι αρνητικές προεκτάσεις των υπαρχουσών εφαρμογών ενοίκιασης για τους κατοίκους διαφόρων πόλεων, κάνουν φανερή την ανάγκη να βρούμε έναν πιο δίκαιο, συλλογικό και διαφανή τρόπο.

Το FairBnB -μία κοινότητα από ακτιβιστές, προγραμματιστές, ερευνητές και σχεδιαστές, η οποία στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτή τη πρόκληση, έρχεται στην Αθήνα για να μας συστηθεί.

Μαζί του θα φέρει τις εμπειρίες και τις ιδέες ενός δικτύου που προσπαθεί να παρουσιάσει μία εναλλακτική με κέντρο την κοινότητα και θα βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη προσφέροντας αυθεντικές, βιώσιμες και οικείες εμπειρίες ταξιδιού.

Δραματική αύξηση των τιμών ενοικίασης κατοικιών, λιγοστά διαθέσιμα σπίτια για ντόπιους και φοιτητές, Θόρυβος ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας, αλλοίωση της τοπικής φυσιογνωμίας των πόλεων. Είναι μερικές μόνο από τις αρνητικές επιπτώσεις της μεγάλης τουριστικοποίησης περιοχών. Στην τουριστικοποίηση αυτή, συντελεί και η μόδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσα από πλατφόρμες διαμοιρασμού. Η συζήτηση για τις αρνητικές επιπτώσεις γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο έντονη και μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα, αντιδρούν.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση και στην Αθήνα. «Πρέπει να δούμε τον τουρισμό σε τοπικό επίπεδο και αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε είναι ένα συνεταιρισμό, όπου οι χρήστες της πλατφόρμας και οι γείτονες θα συναποφασίζουν», επισήμανε ο Αλεσάντρο Λάτελα, εκπρόσωπος της Fairbnb.

Στόχος της Fairbnb είναι η μετάβαση από ένα παθητικό μοντέλο αύξησης εισοδήματος, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες, σε ένα νέο μοντέλο συνεργατικής οικονομίας. «Μπορεί να είναι δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους που λαμβάνουν χρήματα να μεταβούν σε ένα νέο μοντέλο», παραδέχτηκε ο κ. Λάτελα, αλλά πρόσθεσε: «Βλέπουμε τελικά ότι και αυτοί έχουν ενδιαφέρον να αλλάξουν το μοντέλο γιατί καταλαβαίνουν ότι η υπάρχουσα κατάσταση δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στους ίδιους».

Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της πλατφόρμας δεν έχει καθοριστεί ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς στόχος της πρωτοβουλίας είναι «να βρούμε πρώτα την καλύτερη λύση για το πώς θα αλλάξουμε το μοντέλο του τουρισμού, αλλά και να λάβουμε σχόλια και προτάσεις σχετικά με αυτό. Χρειάζεται καιρός, καθώς για να βγει η πλατφόρμα θα πρέπει να βρούμε την ισορροπία που θα βοηθήσει να κρατήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας», κατέληξε.