Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου -0001 00:53

Στα παραρτήματα Κέρκυρας και Μαγνησίας τα διασωστικά σκάφη «Νάνσεν» και «Αιγαίον»

Γράφτηκε από

Δύο από τα τέσσερα νέα διασωστικά σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το «Νάνσεν» και το «Αιγαίον», τα οποία κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας και την Νορβηγική Οργάνωση για τη Θαλάσσια Διάσωση (RS-Rednigselskapet), παραχωρήθηκαν από την Κεντρική Διοίκηση στα παραρτήματα ΕΟΔ Κέρκυρας και ΕΟΔ Μαγνησίας, αντίστοιχα.

Πρόκειται για υπερσύγχρονα φουσκωτά σκάφη τύπου Zodiac, συνολικού μήκους 9,50 μέτρων, πλάτους 3,00 μέτρων, με δύο μηχανές 200 ίππων νέου τύπου.

. Τα σκάφη  είναι  εξοπλισμένα με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό και διασωστικό εξοπλισμό, όπως gps, radar, θερμική κάμερα, sonar βυθού, απινιδωτή και διασωστικό σακίδιο πρώτων βοηθειών.

Η παραχώρηση των σκαφών γίνεται στo πλαίσιο της συνεργασίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με την Νορβηγική Οργάνωση, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Θαλάσσιας Διάσωσης, IMRF. Βάσει αυτής της συνεργασίας εκπαιδεύτηκαν πολλά μέλη της οργάνωσης στο χειρισμό των σκαφών και σε τεχνικές έρευνας στη θάλασσα. Αντίστοιχες δωρεές σκαφών έγιναν στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω, όπου αναπτύχθηκαν σταθμοί θαλάσσιας διάσωσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

* Στην πρώτη φωτογραφία η παράδοση του σκάφους "Νάνσεν" στην ΕΟΔ Κέρκυρας και στην δεύτερη η παράδοση του "Αιγαίον" στην ΕΟΔ Μαγνησίας. Στην τρίτη φωτογραφία το σκάφος "Νάνσεν"