Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 23:42

Η ρύπανση από πλαστικά στην Ανταρκτική είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες

Γράφτηκε από

Η Ανταρκτική θεωρούνταν σχετικά ελεύθερη από την πλαστική ρύπανση ως πρόσφατα, μέχρι που μια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Αγγλίας Χαλ σε συνεργασία με την Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα και το Επιστημονικό Πανεπιστήμιο του Νότιο Περού αποκάλυψε ότι τα επίπεδα μικροπλαστικών στην περιοχή είναι πέντε φορές χειρότερα από αυτά που θεωρούσαν.

Τα μικροπλαστικά είναι σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των πέντε χιλιοστών που δημιουργούνται από μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού στον ωκεανό, βρίσκονται σε προϊόντα ατομικής φροντίδας πχ οδοντόκρεμα και σαμπουάν καθώς και από ίνες ρουχισμού.

Οι ερευνητές βρήκαν τα πλαστικά γύρω από την Ανταρκτική ήπειρο και το Νότιο Ωκεανό, σε μία τεράστια περιοχή έκτασης 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το πλαστικό που προέρχεται έξω από αυτήν την περιοχή μπορεί να έρχεται από το Ανταρκτικό Πολικό Ρεύμα, το οποίο ρέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά γύρω από την Ανταρκτική και οι επιστήμονες στο παρελθόν θεωρούσαν σχεδόν απίθανη πηγή μεταφοράς ρύπανσης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χαλ, Κάθριν Γουώλερ, επικεφαλής της μελέτης, το οικοσύστημα της Ανταρκτικής είναι πολύ εύθραυστο και η περιοχή θεωρείται απομονωμένη. Το οικοσύστημα είναι γεμάτο με ζωοπλαγκτόν κριλ που μπορεί να καταναλώσει τα μικροπλαστικά και με τη σειρά του να καταναλωθεί από μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά όπως οι φάλαινες.

«Παρακολουθούμε την παρουσία μεγάλων πλαστικών στην Ανταρκτική εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Ενώ γνωρίζουμε ότι μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού μπορούν να καταναλωθούν από θαλάσσια πτηνά ή να προκαλέσουν εμπλοκές στις φώκιες, οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στα θαλάσσια ζώα στον Νότιο Ωκεανό είναι μέχρι στιγμής άγνωστες», δήλωσε η Κλαιρ Γουαλούντα της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας, ζητώντας επείγουσα διεθνή παρακολούθηση των πλαστικών στην Ανταρκτική.

Πηγή Ναυτεμπορική