Κυριακή, 04 Ιουνίου 2017 00:44

Αυξημένη εμφάνιση σιφώνων στην Ελλάδα τον Μάιο

Γράφτηκε από

Οι ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στη χώρα μας καταγράφονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης smartphones με φωτογραφική μηχανή. Η διάδοση των πληροφοριών μέσω του διαδικτύου είναι πλέον ταχύτατη και οι επιστήμονες προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν προς όφελος της έρευνας για την κατανόηση δημιουργίας των φαινομένων και κατ'επέκταση την βελτίωση της προγνωσιμότητάς τους.

Τον φετινό Μάιο καταγράψαμε αρκετά μεγαλύτερο αριθμό σιφώνων στη χώρα μας σε σχέση με τα τελευταία 5 χρόνια (Σχήμα 1), μερικούς από τους οποίους βλέπετε στο Σχήμα 2. Κύρια αιτία για τον μεγάλο αριθμο υδροσιφώνων φέτος ήταν οι παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες στη μεσαία και ανώτερη τροπόσφαιρα, που οδηγούσαν συχνά σε αστάθεια πάνω από τη θερμή θάλασσα. Να σημειώσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των σιφώνων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πολλοί δεν καταγράφονται είτε γιατί δεν υπάρχουν παρατηρητές στο σημείο ή επειδή συμβαίνουν βραδινές ώρες. Από την αρχή τους έτους έχουν επιβεβαιωθεί 39 σίφωνες ξηράς και θαλάσσης στην Ελλάδα, πληροφορίες για τους οποίους μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το κολάζ φωτογραφιών από την Ρόδο είναι του Σταύρου Κεσεδάκη, ερασιτέχνη μετεωρολόγου που αυτή την περίοδο έχει μεταβεί στις ΗΠΑ για κυνήγι ανεμοστροβίλων! Οι φωτογραφίες δείχνουν 9 υδροσίφωνες από την αρχή του έτους 2017 μέχρι σήμερα.